Pigmentflekker etter sommeren

17.9.21
Pigmentflekker etter sommeren

Sommeren er begynt å gå mot slutten og høsten er i startgropen. I denne perioden er det mange av oss som merker en endring i huden. Kanskje observerer du ujevn pigmentering og nye flekker på hender, bryst og ansikt. I Norge elsker vi sommer og sol, men solen har ikke bare en positiv effekt på oss, særlig ikke huden vår. Faktisk så mye som 80- 90 % av hudens aldring skyldes solen. Mange av oss har kanskje ikke alltid vært så flink med solkrem, tatt solarium og smurt oss med sololje. Gamle synder kommer dessverre til syne på huden vår når vi blir eldre i form av ujevn hudfarge og pigmentflekker. Pigmentflekker er ofte en kompleks tilstand som påvirkes av ulike faktorer som hormonelle endringer, betennelser i huden, ulike medisiner og selvfølgelig UV- stråler.

Solen sender ut UV stråler som påvirker huden vår. Du har kanskje hørt om UVB og UVA stråler? UVB stråler gjør huden vår solbrent eller brun, mens UVA stråler fremskynder hudens aldringsprosess og fører til slapp hud, linjer og rynker. Mye soleksponering bryter ned kollagenet vår og påvirker pigmentcellene våre (melanocyttene) til å produsere ujevn pigmentering.

Viktigst av alt er å forebygge

Den viktigste kremen du bruker er solkrem. Solkrem beskytter huden mot UV-stråler, bruk minst spf 30 selv når det regner eller er overskyet. UVA stråler kan penetrere gjennom glass og skydekke, så ikke dropp solkremen selv om solen ikke er like sterk lenger. Bruk antioksidanter som beskytter huden din mot frie radikaler. Frie radikaler er molekyler som dannes når du utsettes for UV-stråler, stress eller forurensing. Disse molekylene bryter ned huden din og kan føre til tidlig aldring og økt pigmentering. Antioksidanter er med å nøytralisere denne prosessen. En annen ingrediens som har dokumentert effekt på huden er A – vitamin. A- vitamin (feks retinol) har effekt på linjer, rynker, pigmentering og slapp hud. Absolutt et must for deg som vil ivareta en sunn og frisk hud.

Pigmentflekker

Vanlige pigmentflekker er leverflekker (solar lentigo), melasma, postinflammatorisk hyperpigmentering. Hvis pigmentflekkene vises som en eller flere enkelte brune flekker kan det være såkalte leverflekker eller aldersflekker. Er det en mer utbredt ujevn pigmentering i panne, kinn eller overleppe kan det være melasma. Postinflammatorisk hyperpigmentering oppstår i huden etter en betennelse, ses ofte etter akne.

Hvordan behandle pigmentflekker

Laserbehandling med DYE-VL kan fjerne eller redusere pigmentflekker. DYE-VL sender ut kontrollerte og sterke pulser av lys som blir absorbert av melaninet (pigmentet). Dette fører til at pigmentet blir oppvarmet og skorpe vil dannes. I løpet av de neste ukene vil skorpen flasse av og pigmentet vil være lysere eller helt borte. (NB. Melasma behandles ikke med DYE-VL). En annen behandling er kjemisk peeling. Denne behandlingen lager en kontrollert skade i det ytterste hudlaget, og på denne måten fjernes gamle og skadede hudceller, noe som stimulerer til dannelse av nye friske hudceller.  Det kan være behov for flere behandlinger for å oppnå ønsket effekt.

For best mulig resultat kombinerer vi våre behandlinger med hjemmeprodukter som bleker eksisterende pigmenteringer, demper produksjonen av melanin og motvirker dannelsen av ny pigmentering. Våre kosmetiske sykepleiere og lege gjør en individuell vurdering av din hud og hvilke behandling som er aktuell for deg. Håper vi ser deg på Skin Medispa i Asker eller i Oslo. Ha en strålende dag!

Mvh

Tirill S Jensen

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

#skin.medispa.oslo

#skin.medispa.asker

Bestill time hos oss i dag!